Net zoals verschillende sporten verschillende spieren in je lichaam aanspreken, spreekt ieder type meditatie verschillende delen van je brein aan. Omdat er zoveel meditatievormen zijn, kun je er zeker van zijn dat je er eentje vindt die bij jou past, ongeacht je persoonlijkheid of levensstijl. Er bestaat geen perfecte manier om te mediteren. Heel vaak komen we er alleen door uitproberen achter wat het beste voor ons werkt. 

Hieronder vind je meer informatie over de 8 verschillende typen meditatie, over wat voor effect ze hebben op je brein en voor wie ze geschikt zijn. 

1. Loving-kindness meditatie

Wat is het?

Loving-kindness meditatie staat ook wel bekend als compassie meditatie. Deze vorm van medicatie draait helemaal om verbinding maken met het gevoel van liefde en zorg voor iets of iemand anders. 

Terwijl ze diep ademhalen, openen de beoefenaars van deze meditatievorm hun geest voor het ontvangen van liefdevolle vriendelijkheid. Daarna sturen ze zelf vriendelijke en liefdevolle berichten naar de wereld, naar specifieke mensen of naar hun naasten. 

Voor wie is het geschikt?

Loving-kindness meditatie helpt mensen die te maken hebben met:

  • boosheid
  • frustratie
  • verbittering
  • Conflicten met anderen

Dit type meditatie kan positieve emoties laten toenemen. Hij wordt gekoppeld aan vermindering van depressie, angst en posttraumatische stress (PTSS). 

2. Bodyscan meditatie of or progressieve relaxatie

Wat is het?

Progressieve relaxatie, ook wel bodyscan meditatie genoemd, is meditatie die mensen stimuleert hun lichaam te scannen op spanningsgebieden. Het doel is om deze spanning op te merken en hem daarna af te laten vloeien.  

Voor wie is het?

Deze vorm van meditatie helpt mensen die last hebben van chronische pijnklachten of van slapeloosheid. Progressieve relaxatie bevordert algehele gevoelens van kalmte en ontspanning. Het helpt dus soms ook tegen chronische pijn. Omdat het lichaam langzaam maar zeker ontspant, gebruiken sommige mensen deze vorm van meditatie ook om beter in slaap te komen. 

3. Mindfulness meditatie

Wat is het?

Mindfulness is een vorm van meditatie die mensen dwingt bewust en in het moment te blijven, in plaats van constant bezig te zijn met het verleden of stress te hebben over de toekomst. 

Mindfulness meditatie kun je overal doen: in het openbaar vervoer, in de rij in de supermarkt, tijdens het eten, etc. Je kunt het dus vrij simpel toevoegen aan je dagelijkse routine. Het belangrijkste is dat je je bewust bent van wat er op dit moment met je gebeurt, zonder dat je daarover oordeelt. Wat voel je extern en intern? Wat hoor je? Iedere keer dat je merkt dat je geest aan iets anders denkt, breng je hem terug naar het heden. Let op: oordeel niet. 

Voor wie is het?

Ik zou iedereen willen adviseren om aan mindfulness te doen. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat mindfulness:

  • Fixatie op negatieve emoties kan verminderen 
  • Focus kan vergroten
  • Het geheugen kan verbeteren 
  • Impulsieve, emotionele reacties kan verminderen 
  • Meer voldoening kan geven binnen een relatie 

Er is zelfs bewijs dat mindfulness je gezondheid kan verbeteren. Uit een onderzoek met Afro-Amerikaanse mannen met een chronische nierziekte bleek dat door mindfulness meditatie de bloeddruk kon dalen. 

4. Ademhalingsmeditatie

Wat is het?

Ademhalingsmeditatie is een vorm van mindfulness meditatie die je stimuleert om heel bewust adem te halen. 

Beoefenaars halen langzaam en diep adem, terwijl ze hun ademhalingen tellen of op een andere manier focussen of hun adem. Het doel is om je volledig op je ademhaling te richten en om andere gedachten die je geest binnensluipen te negeren. 

Voor wie is het?

Omdat ademhalingsmeditatie ook een vorm is van mindfulness meditatie, biedt deze vorm ongeveer dezelfde voordelen, zoals verminderde angst, betere concentratie en een grotere emotionele veerkracht. 

5. Kundalini yoga

Wat is het?

Kundalini yoga is een actieve meditatievorm die lichaamsbeweging combineert met diepe ademhaling en mantra’s. Dit type meditatie wordt meestal aangeboden als groepsles.

Voor wie is het?

Net zoals iedere andere vorm van yoga kan kundalini je lichaam sterker maken en pijn verminderen. Het kan ook zorgen voor een vermindering van angst en depressie.  

6. Zen meditatie

Wat is het?

Zen meditatie, ook wel Zazen genoemd, is een vorm van meditatie die zijn oorsprong heeft in het boeddhisme. Deze vorm vraagt om heel specifieke passen en houdingen. Om het goed uit te voeren heb je de hulp van een docent nodig. 

Zen meditatie heeft veel weg van mindful meditatie, omdat beoefenaars zich ook richten op hun ademhaling en hun gedachten. Ze observeren die gedachten zonder oordeel. Het grote verschil is dat Zen meditatie meer discipline en oefening vereist. 

Voor wie is het?

Deze meditatietechniek is het meest geschikt voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning en spirituele verlichting. 

7. Transcendentale Meditatie

Wat is het?

Transcendentale meditatie is een spirituele vorm van meditatie die als doel heeft dat de beoefenaar boven zijn huidige zijnsniveau uit stijgt. Beoefenaars blijven altijd zitten, ademen langzaam en richten zich op een mantra. 

Voor wie is het?

Mensen die aan Transcendentale Meditatie doen, geven aan dat zij er spirituele ervaringen en een verhoogde mindfulness aan overhouden. Recente onderzoeken suggereren dat  

Transcendentale Meditation mensen helpt die last hebben van depressie of PTSS en dat het zelfs de symptomen kan keren. 

8. Geleide meditation

Wat is het?

Bij geleide meditatie word je geleid door een stem en word je uitgenodigd een specifieke verandering in je leven aan te brengen. Eerst word je geleid naar een ontspannen lichaam en geest, zodat je in een diepe meditatieve toestand komt. Dan begin je aan een reis in je geest, die altijd een specifiek doel heeft. 

Het brein maakt geen onderscheid tussen een ingebeelde gebeurtenis en een echte. Dat betekent dat de ervaring die je hebt tijdens de geleide meditatie je brein binnenkomt als een echte ervaring. 

Voor wie is het?

Vanwege neuroplasticiteit kan geleide meditatie je helpen om je neurologische verbindingen te veranderen. Het kan zelfs nieuwe verbindingen vormen. Geleide meditatie is erg effectief bij mensen die op zoek zijn naar een duurzame verandering in hun levensstijl. 

Tot slot

Meditatie is zoveel meer dan alleen een stressverlager. Er bestaan honderden typen meditatie, dus je kunt er zeker van zijn dat er eentje bij zit die past bij jouw persoonlijkheid en levensstijl.  

Mediteer jij regelmatig? Hoe helpt het jou? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

One thought on “Welk type meditatie past het best bij jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *