Terwijl de mens vroeger nog uit pure noodzaak fit moest blijven, is gezondheid tegenwoordig veel meer een keuze die mensen bewust moeten maken. Je hoeft tegenwoordig fysiek nog maar weinig te doen om in al je levensbehoeften te voorzien. Daarom ligt verwaarlozing van zowel je lichaam als geest op de loer. Om een gelukkig en gezond leven te leiden, moet je het heft in eigen handen nemen. En dit is wat je daarvoor moet weten. 

Gezondere voedingskeuzes 

Veel mensen eten ongezond. Dat is grotendeels het gevolg van het feit dat mensen iets te vaak afhankelijk zijn van fastfood. Ook kopen mensen geregeld sterk bewerkte voedingsmiddelen zonder er bewust bij na te denken. Iedereen weet dat met name fastfood niet erg gezond is voor je lichaam, maar dat het prima is om het zo nu en dan te eten. Het zijn eerder de grote hoeveelheden bewerkt voedsel die de problemen veroorzaken. Als consument heb je nauwelijks in de gaten dat deze producten tjokvol dikmakers zitten. Die zijn toegevoegd om de productiekosten te verminderen en de prijzen in de winkel laag te houden. Bovendien zitten ze vaak vol toegevoegde suikers en zout, zodat ze nog aantrekkelijker worden voor klanten. Het is daarom belangrijk dat je de etiketten goed leest. Daarmee kom je te weten welke voor- en nadelen er kleven aan de producten die je koopt. Je zult zien dat vele niet zo gezond zijn als je had verwacht.

Heel vaak spreken mensen kwaad over koolhydraten. Realiseer je dat het vooral de enkelvoudige koolhydraten zijn die enorm bijdragen aan gewichtstoename. Deze bewerkte koolhydraten worden heel snel verteerd. Op het moment dat de energie die ze afgeven verloren gaat, wordt die energie in het lichaam opgeslagen met gewichtstoename als gevolg. Samengestelde koolhydraten geven die energie daarentegen veel langzamer af. Het is dus prima om die te eten, zodat je je lichaam de energie geeft die het nodig heeft.

Voedingssupplementen


Naast kritisch kijken naar het voedsel dat je regelmatig eet, kun je je voordeel doen met verschillende voedingssupplementen. Daarmee kun je je voedselinname nog beter afstemmen op je behoeften. Eiwitpoeder is een mooi voorbeeld. Het biedt alle eiwitten die je normaal gesproken uit melkproducten haalt, zonder dat je het hoge vetgehalte binnenkrijgt van de melk. Daarnaast bestaan er vitamine- en multi-vitaminesupplementen die je helpen de tekorten die je voor die voedingsstoffen hebt op te heffen. Vitamine D- en C-tekorten komen bijvoorbeeld vrij vaak voor. Ze resulteren in vervelende symptomen, zoals vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem. Dit soort tekorten zijn gemakkelijk te verhelpen met passende vitaminesupplementen.

De voordelen van yoga voor lichaam en geest 

Hoewel sommige mensen yoga zien als een trend die nergens op gebaseerd is, is het tegendeel waar. Yoga is niet alleen een geweldige vorm van lichaamsbeweging, maar ook een krachtige middel om je geest te ontspannen. Dat betekent dat het zijn uitwerking heeft op zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Hoewel yoga te ongedwongen lijkt om de training te bieden die je nodig hebt, is het toch zwaar. Menig beginner kan dat beamen. Bovendien helpt het je spieren te ontspannen tijdens de sessie, waardoor je opgebouwde spanningen eindelijk kwijtraakt. De basis van een yogasessie is een diepe, gelijkmatige ademhaling, waardoor het kalmerende effect van de work-out ontstaat. Het belangrijkste is nog wel dat je met yoga een vorm van lichaamsbeweging hebt gevonden die rekening houdt met de manier waarop lichamelijke en geestelijke gezondheid op elkaar inspelen. De endorfinen die worden vrijgegeven in je lichaam tijdens het sporten helpen je hersenen bij het reguleren van je humeur. Als je je geestelijk niet goed voelt, zie je dat terug in symptomen als vermoeidheid en pijnlijke spieren. Yoga richt zich op de gezondheid van zowel je lichaam als je geest door met beide in contact te komen. 

Goed zorgen voor je lichaam is niet alleen de sleutel tot een langer leven, maar ook tot een veel bevredigender leven. Het is zo makkelijk om afgeleid te raken van wat je lichaam en geest je proberen te vertellen. Toch is het van belang dat je blijft luisteren naar en voldoen aan hun behoeften. Deze tips vormen een goede basis voor een gezondere levensstijl, maar er valt altijd meer te leren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *