Koppijn, misselijkheid, oververmoeid en slapeloze nachten. We werken door het coronavirus niet alleen meer uren per week, maar spenderen ook 30% meer tijd aan virtuele team meetings en 25% meer tijd aan 1-op-1 meetings. ‘Videobelvermoeidheid’ is niet alleen een leuk scrabble woord, maar door het vele bellen ook een nieuwe welvaartsziekte.

Niet alleen afspraken met collega’s en klanten, maar ook vrijdagmiddagborrels, verjaardagen en begrafenissen vinden inmiddels via de vele videobeltools plaats. En steeds meer mensen beginnen ook de nadelen ervan te zien en te voelen. Aangezien thuiswerken een blijvend iets is geworden, zal het aantal calls niet snel afnemen.

Allereerst is het interessant om te zien wat de verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben ontdekt over videobellen. Zo vermindert het sterk te creativiteit en samenwerking in teams en denken mensen negatiever over elkaar vanwege de vaak korte vertraging in de verbinding. Deelnemers zijn sneller geneigd om af te wegen of zij de andere deelnemers aardig vinden, in plaats van de aangedragen argumenten af te wegen. En medewerkers van de VN en EU gaven zelfs aan alle connectie met elkaar te zijn verloren.

Een van de redenen dat het beeldbellen zo vermoeiend is, is het feit dat we nu op een andere manier met elkaar communiceren dan we van nature gewend zijn, en ons brein zich hieraan moet aanpassen. Als je onder normale omstandigheden via direct contact een gesprek voert, luistert het lichaam niet alleen naar de gesproken woorden, maar registreert het ook allerlei subtiele signalen die via lichaamstaal worden afgegeven. Te denken valt hierbij aan handgebaren en gezichtsuitdrukkingen.

Deze signalen gebruiken de hersenen om boodschappen te verwerken, en ze helpen om het gesprek soepel te laten verlopen. In videogesprekken gaan een hoop van dit soort non-verbale signalen echter verloren. Zeker als er meerdere personen deelnemen aan het gesprek en er allerlei kleine videovensters naast elkaar staan, is het moeilijk om gezichtsuitdrukkingen of gebaren waar te nemen. Onze aandacht moet zich hierdoor ineens veel meer op de auditieve verwerking van woorden richten, wat een hoop energie kan kosten.

1. Mijd multitasken

Als mens zijn we altijd met verschillende activiteiten bezig, en zelden met maar één ding tegelijk: de continue gedeeltelijke aandacht. Ik merk het zelf ook als ik in een verplicht overleg zit en onderwijl even LinkedIn check of aan iets anders ga werken.

Onderzoeken van Harvard laten echter de slechte kant van multitasking zien. Het switchen kan 40% van de productiviteit kosten en je herinnert je zaken veel slechter. Maar nog het belangrijkste: het zorgt echt voor een grote ‘energy drain’ van de hersenen.

Je kunt bij de volgende videocall dus beter de tabjes, Slack en LinkedIn sluiten, je telefoon wegleggen en proberen zo effectief mogelijk een afspraak in te vullen, om hem ook zo snel mogelijk af te ronden. Het blijft helaas onmogelijk voor een host van een meeting om te checken of deelnemers dit allemaal gedaan hebben. Vooral nu Zoom de ‘attendee attention tracking’ functie heeft verwijderd.

2. Houd jezelf geen spiegel voor

We kijken als mensen dolgraag naar andere gezichten. Al vanaf dat we een half jaar oud zijn scant en analyseert een gedeelte in onze hersenen gezichten van andere mensen.

Tijdens videocalls is dat anders. Dan gaan we juist het gros van de tijd naar onszelf kijken. Nu is dat leuk voor een paar seconden, maar hebben veel mensen al snel de neiging om te gaan stressen. Zit mijn haar wel goed? Zien mijn collega’s dat ik me vandaag niet geschoren heb? Is het huis opgeruimd? Kan er niet een kind binnen komen rennen?

Onderzoek laat daarnaast zien dat het kijken naar jouw eigen emoties, zoals angst of verdriet, deze emoties zelfs nóg veel meer kan versterken. Zorg er dus voor dat je jezelf niet kunt zien op het scherm en focust je op andere deelnemers.

3. Blauw licht heeft een donkere kant

Veel onderzoekers, van Harvard tot Frankrijk, zijn het er over eens dat het blauwe licht in onze telefoons, tablets en computers, verschillende negatieve effecten heeft op ons lichaam. Van schade aan het oog tot invloed op de kwaliteit van slapen.

Telefoons met iOS en Android kunnen al heel simpel het blauwe licht uit hun telefoonscherm halen, en op computers kan dit ook heel simpel. Bij de Macbook kun je constant de ‘night shift’ aanzetten en ook Windows heeft eenzelfde functie. Ook videobelapps als Zoom en Microsoft Teams hebben een dergelijke functie.

4. Take a break!

De onderzoeken over positieve effecten van thuiswerken blijven zich opstapelen. Van sterk toegenomen productiviteit tot toegenomen geluk in werken. We nemen echter wel veel minder pauzes dan dat we op kantoor zouden doen. Naast dat regelmatig pauzeren zaken als productiviteit verhoogt en zaken als diabetes, depressie en hartproblemen vermindert, zorgt het voor een veel scherpere focus en veel meer creativiteit.

Doordat je constant op het scherm kijkt, is het ook belangrijk om de ogen goed uit te laten rusten en te voorkomen dat je bijvoorbeeld last krijgt van bijziendheid. De 20-20-2 regel van het Oogfonds is hierin een goede om aan te houden: na 20 minuten dichtbij kijken op bijvoorbeeld een computer of telefoon, 20 seconden ver kijken en minstens 2 uur per dag buiten zijn.

Het zijn uiteraard niet alleen de videocalls die zorgen voor uitputting. De reden dat we zo massaal zijn gaan videobellen zorgt ook voor veel spanning, stress en vermoeidheid: het herinnert ons aan hoe erg ons leven in zo’n korte tijd veranderd is. Steeds meer mensen besluiten echter om thuis te blijven werken en organisaties faciliteren daar mooi in. Dus het aantal videocalls zal nog wel even hoog blijven. Het is dus maar het beste om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op de volgende sessies, zodat het ook leuk blijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *