Er zijn aanwijzingen dat een paar uur intensief werken per dag efficiënter is dan 2 grote blokken van 4 uur bezig te zijn. 

Waarschijnlijk ben jij echter gebonden aan een 9-tot-5-kantoorbaan en heb je geen flexibele werkuren. Reden te meer om je productiviteit op het werk een boost te geven, zodat je niet het gevoel krijgt dat je je tijd zit te verdoen aan je bureau. 

Eén nieuwe gewoonte in je leven maakt je al productiever en gelukkiger op je werk.

De hersenveranderende voordelen van lichaamsbeweging 

Het is bewezen dat lichaamsbeweging je stemming een boost geeft en je focus verbetert. Bovendien beschermt het je brein tegen degeneratieve ziekten, zoals dementie. 

Beweging laat de bloedtoevoer naar de hersenen toenemen. Daardoor word je alerter en ben je klaar voor de volgende grote uitdaging. 

Daarnaast boost lichaamsbeweging je energieniveau. Hoe meer energie je hebt, hoe helderder je je voelt op het werk. Dat maakt dat je op je best presteert. 

Regelmatig bewegen is één van de beste manieren om depressie en angst tegen te gaan, of zelfs helemaal te voorkomen. Dat heeft te maken met de serotoninen die je lichaam afgeeft nadat je hebt gesport. Door serotonine voel je je beter. Het stofje verbetert je gemoedstoestand, waardoor je makkelijker om kunt gaan met stress op het werk. 

Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen enorme voordelen heeft, zowel op het gebied van geheugen als van productiviteit en humeur. Dr. J.C. Coulson wilde weten wat de effecten waren van beweging op productiviteit. Hij voerde een klinische studie uit bij meer dan 200 werknemers binnen 3 verschillende organisaties. Zijn bevindingen waren indrukwekkend:

Als werknemers onder werktijd iets aan lichaamsbeweging deden, nam hun concentratie toe met 21%. Hun motivatie groeide tot 41% en de wijze waarop ze met stress omgingen, werd 27% efficiënter.
Beweging verbetert communicatieve vaardigheden en verhoogt de gemoedstoestand. Dat zijn twee belangrijke dingen op de werkvloer. Daarnaast voorkomt regelmatig bewegen ziekte. De effecten van regelmatige lichaamsbeweging werken op de lange termijn door. Je productiviteit blijft in de toekomst dus ook hoog. Je zult minder vaak afwezig zijn door ziekte en minder vatbaar zijn voor verkoudheden. 

Meer snelle tips: 

  • Ga niet multitasken. Onderzoek heeft uitgewezen dat multitasken de productiviteit met 20% doet dalen. 
  • Leg je telefoon uit zicht. Hij leidt je af van de taak waar je mee bezig bent. Je bent namelijk snel geneigd je notificaties te checken als je ze binnen ziet/hoort komen. 
  • Neem echte pauzes. Elke 2 uur een pauze van een kwartier is aanbevolen. Geef je geest de ruimte om dan even lekker af te dwalen. 
  • Doe een powernap. 20 minuten is ideaal. Zo’n snel slaapje verhoogt je cognitie, geheugen, prestaties, reactiesnelheid en alertheid. Als je langer slaapt, voel je je daarna alleen maar suf. 
  • Gebruik koffie-naps. Dat wil zeggen dat je een kop koffie drinkt net voordat je je powernap doet. Door de koffie voel je je minder suf als je wakker wordt. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de cafeïne zijn werk gaat doen. Dat is precies op tijd om je wakker te maken uit je slaap. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *