Angst is een veelzijdig begrip: sommige mensen zijn bang voor bepaalde dieren zoals (blaffende) honden, spinnen of slangen, terwijl andere mensen bang zijn om een ‘enge’ ziekte te krijgen, zoals bijvoorbeeld kanker of het coronavirus. Weer anderen zijn bang voor het donker of voor spoken en geesten. Met andere woorden, angst heeft vele gezichten.

Dreigend gevaar

Hoewel we vaak te horen krijgen dat angst een slechte raadgever is, had angst oorspronkelijk een zinvolle functie: het was een soort intuïtieve waarschuwing – van binnenuit – voor dreigend gevaar. Omdat onze verre voorouders veel meer in harmonie met de natuur leefden dan wij tegenwoordig, konden zij onvoorwaardelijk op hun instincten vertrouwen. Angst is in de loop der eeuwen losgekoppeld van ons intuïtieve systeem en is het een eigen leven gaan leiden, met alle gevolgen van dien.

Angstprojecties

Heel veel dingen die ons vrees aanjagen zijn eigenlijk helemaal niet zo eng. Het is vaak onze ongebreidelde fantasie die op hol slaat, waardoor we gemakkelijk in een negatieve spiraal van angst terecht komen. We zijn bijvoorbeeld bang voor oorlog terwijl er op dit moment helemaal geen sprake is van oorlog. Maar omdat we er bang voor zijn hebben we – wanneer onze angst getriggerd wordt door bijvoorbeeld een nieuwsbericht – al gauw de neiging om onze angst op de nabije toekomst te projecteren als een mogelijk dreigend gevaar. Zo voeden we onze eigen angsten.

Angstpsychose

Hetzelfde geldt voor ziekte. Stel, we zijn bang om kanker te krijgen. Dan is het heel goed mogelijk dat we ons voortdurend afvragen: “Wat als….”, een vraag waarop onze fantasie de meest schrikaanjagende antwoorden weet te geven. Kortom, eenmaal gevangen in een dergelijke angstpsychose valt het niet mee om deze negatieve spiraal te doorbreken. Dat is tegenwoordig ook het geval met de coronacrisis waarin we ons bevinden. De meeste mensen zijn ontzettend bang om het virus op te lopen en leven in een angstpsychose: ze durven bijna niet meer de straat op te gaan, terwijl het virus helemaal niet zo gevaarlijk is als eerst werd verondersteld!

Nieuwsberichten afweren

Om van onze angsten af te komen is het van belang om onze vrees onder ogen te zien en de dingen waarvoor we bang zijn te benoemen en objectief te beoordelen. Wat betreft de angst voor het coronavirus, is het noodzakelijk om ons af te sluiten voor de angstaanjagende en paniekzaaiende nieuwsberichten die dagelijks op ons afgevuurd worden en die in feite onze fantasie aanwakkeren en daarmee de negatieve draaikolk in beweging brengen.

Terug naar de realiteit

We moeten ons realiseren dat nieuwsberichten verhalen zijn over de realiteit, maar niet de realiteit zelf zijn. We dienen dit soort subjectieve uiteenzettingen met onze eigen situatie – hier en nu – te vergelijken. Hoe ziet onze werkelijkheid er uit? Als we op dit moment een goede gezondheid genieten, is er dan sprake van een reëel dreigend gevaar – hier en nu? Het antwoord is in de meeste gevallen: nee. Op deze manier zijn we in staat om onze angsten te ontbinden.

Behulpzame bloesemremedies

Om onszelf te ondersteunen bij dit proces kunnen we gebruik maken van bloesemremedies, die gegarandeerd veilig zijn in gebruik. Een flesje ‘Eerste Hulp’ – waarin de etherische kracht van vijf verschillende bloemen verwerkt zijn – is beslist aanbevelenswaardig. Het innemen van enkele druppels helpt ons om onder alle omstandigheden kalm te blijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *