Als het gaat om zelfzorg, gaat het om luisteren naar je lichaam, maar ook om bewustwording, waardoor je op bepaalde momenten bewust naar jezelf kijkt en je gedachten die je bezighouden observeert. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, durf je ook kritisch te kijken naar je gedragspatronen en overtuigingssystemen wanneer je hebt gevoel hebt dat dingen niet helemaal lekker lopen in je leven. 

Erkennen dat zelfzorg belangrijk is, is één ding, maar het daadwerkelijk in de praktijk toepassen om je leven te verbeteren, is iets totaal anders. We geven je hier de beste tips die je gaan helpen in je reis naar goede zelfzorg. 

Begrijp wat onder zelfzorg valt en wat niet

Onder zelfzorg wordt verstaan dat je bewust en proactief een gevoel van welbevinden nastreeft dat je geest, lichaam en ziel in balans brengt; zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. 

Het gaat dus om veel meer dan alleen zorgen voor een goede lichamelijke conditie. Alleen gezond eten is niet meer genoeg. Om ons heen gebeurt zoveel, dat we tijd en ruimte moeten vinden om voor onszelf te zorgen en uit te rusten van ons drukke leven. 

Niet al het gedrag dat ‘goed voor je’ is, valt onder de term zelfzorg. Alleen als je er een gevoel van voldoening uithaalt, behoort het tot die categorie. Hoewel activiteiten zoals hardlopen of mediteren goed voor je algehele gezondheid en welbevinden, vallen ze niet automatisch onder zelfzorg. Als je bijvoorbeeld een verschrikkelijke hekel aan hardlopen hebt, kun je niet van zelfzorg spreken als je ineens veel gaat hardlopen om je beter te voelen. Wanneer zulke activiteiten je echter voldoening geven, dan vallen ze wel in die categorie. 

Jouw kijk op dingen speelt dus een rol wanneer je wilt bepalen welk gedrag voor jou bij zelfzorg hoort. Stel, je bent een beginnend hardloper en je stelt een doel om 16 kilometer per week te gaan rennen. In het begin voelt de activiteit zelf niet per se prettig aan. Misschien moet je jezelf in het begin wel door iedere minuut heen slepen. Als je dan toch voldoening haalt uit het bereiken van je doel, kan dat gevoel de activiteit toch waardevol maken. Je bent bezig met zelfzorg, als je door een activiteit kunt zeggen: “Kijk eens wat ik heb gedaan vandaag! Ik werk naar mijn doel toe en dat voelt goed.” Zelfs als het tijdens de activiteit helemaal niet geweldig voelt. 

Uiteindelijk moet goede zelfzorg ervoor zorgen dat je een betere versie van jezelf wordt. Zolang de activiteiten die je uitkiest iets toevoegen aan je welbevinden en niet nadelig zijn voor andere gebieden in je leven, haal je er voordeel uit. 

Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor anderen zorgen. Het kost je dan minder moeite om relaties sterk te houden, veerkrachtig te zijn en de verantwoordelijkheden voor werk en privé in balans te houden. 

Hoe je een goede zelfzorg creëert in 5 simpele stappen:

Door deze 5 stappen zorg jij straks op een duurzame manier voor jezelf

 1. Zoek uit wat jou gelukkig maakt

Als het over zelfzorg gaat (of over ieder ander onderwerp omtrent gezondheid), is niemand hetzelfde. Schrijf daarom voor jezelf zoveel mogelijk dingen op die jou plezier brengen; of dat nu de kleur paars is, een rugmassage, de lente, bepaalde geuren of essentiële oliën.

 1. Kies een gewoonte uit 

Misschien is die gewoonte op de achtergrond aanwezig (zoals het vullen van je ruimte met de kleuren en geuren die jou blij maken) of staat hij wat meer op de voorgrond in je dagelijkse routine (zoals dagelijks een vaste hoeveelheid tijd vrijmaken voor een bepaalde activiteit). Je went het snelst aan een gewoonte als je klein begint. Kies één vorm van gedrag uit die jij onderdeel gaat maken van je routine in de komende week. 

 1. Stel doelen

Als je eenmaal hebt besloten welke gewoontes je aan je dagelijkse leven wilt toevoegen voor een verbeterde zelfzorg, is het tijd om doelen te stellen. Bepaal voor jezelf hoe vaak en wanneer je iets wilt doen. Stel realistische doelen en maak ze meetbaar. Als je bijvoorbeeld gaat voor minder schermtijd, begin je met een kort moment op de dag. Bijvoorbeeld 20 minuten tijdens het avondeten. Als je dat een week lang goed volhoudt, maak je je doel wat uitdagender.

 1. Evalueer na 7 dagen

Wanneer je 7 dagen aaneengesloten aan je doel hebt gewerkt, kijk dan eens terug. Hoe voel je je? Schrijf alle positieve ervaringen op. Put kracht uit dat lijstje, zodat je ook de rest van de maand je goede gedrag volhoudt. 

 1. Pas je doelen aan waar nodig

Het is helemaal niet erg als je onderweg wat obstakels tegenkomt. Je bent ervaring op aan het doen. Dat gaat altijd met vallen en opstaan. Ook je behoeften veranderen met de tijd. Iets dat eerder onder zelfzorg viel, is later misschien minder goed voor je. 

Hier vind je wat voorbeelden van gewoontes die je zonder veel problemen kunt inpassen in je leven: 

 • Iedere avond een boek voorlezen aan je peuter (of aan jezelf)
 • Iedere dag minimaal 10 minuten buiten wandelen
 • Eerder naar bed gaan
 • ‘s Avonds je schermtijd minderen
 • Gezondere maaltijden koken
 • Jezelf omgeven met dingen die je blij maken. 

Obstakels overwinnen op je weg naar een betere zelfzorg

Als je het moeilijk vindt om je weg naar een betere zelfzorg te starten, is het slim om te onderzoeken waar de blokkade precies zit. Sommige mensen ontrafelen zo’n mysterie door voor zichzelf in een dagboek te schrijven. Toch kan het ook goed zijn om een therapeut of coach in te schakelen, zodat je echt tot de kern van het probleem komt. Een coach kan vooral goed helpen als je jezelf blijft afvragen of je het wel waard bent. 

Goed voor jezelf zorgen moet geen klusje zijn. Een betere zelfzorg staat gelijk aan meer zelfbewustzijn, dat op zijn beurt gelijk staat aan meer liefde voor jezelf. Die liefde verspreidt zich vanzelf over anderen uit in de vorm van compassie, dankbaarheid en een diepere vorm van vriendelijkheid. 

Als je iedere dag ook maar een paar minuten de tijd neemt om bewust voor jezelf te zorgen, kun je de wereld binnenstappen vanuit een innerlijke rust. Alles zal daardoor waarschijnlijk veel gemakkelijker gaan. 

Met deze informatie zou je je voldoende gerechtvaardigd moeten voelen om direct te beginnen! 

Heb jij nog tips rondom zelfzorg? Deel ze in een reactie hieronder! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *