Meditatie: een nieuw alternatief tegen chronische pijn?

Acteur Ted Danson heeft meerdere rollen op zijn naam staan, van sympathieke rokkenjager in Cheers tot stoere demoon in The Good Place. Maar buiten beeld speelt hij zeker niet met zijn gezondheid. Danson, 72, begon zelfs al in 1995 met het beoefenen van Transcendente Meditatie (TM). In dat jaar trouwde hij ook met actrice Mary Steenburgen.

TM is een vorm van stille meditatie die normaal gesproken 2 keer per dag wordt beoefend en die onder andere bestaat uit het steeds herhalen van een weerklinkende spreuk of mantra. Toen zijn vrouw hem introduceerde in de wereld van TM, vond Danson het vooral leuk dat hij de meditatie samen met zijn vrouw kon beoefenen. Tegenwoordig helpt het hem vooral bij gebreken die bij zijn leeftijd horen. 

“Hoe ouder je wordt, hoe meer gecompliceerd en stressvol het leven wordt. Ik vind meditatie niet langer leuk en interessant – ik vind het een lifesaver”, vertelt Danson Everyday Health. 

Danson lijdt aan incidentele artritis die zo nu en dan de kop op steekt. Hij heeft baat bij meditatie op regelmatige basis. “In het begin of aan het einde van een nieuwe job heb ik altijd veel last van mijn heup. Ook mijn rug doet dan pijn”, zegt Danson, die tevens woordvoerder is van het zorgplan van verzekeraar Cigna. Hij stelt vast dat het voor zijn lichamelijke gesteldheid een enorm verschil maakt wanneer hij regelmatig de tijd neemt om zich 10 tot 20 minuten lang enkel te focussen op zijn ademhaling. Dat doet hij vaak tijdens zijn lunchpauze op de set. 

“Je hebt iets nodig dat het jou de mogelijkheid geeft buiten jezelf te komen”, zegt Danson tegen Everyday Health

Er is zelfs een groeiende hoeveelheid onderzoek die het positieve effect van mindfulness meditatie op chronische pijn onderschrijft. Maar hoe werkt meditatie dan als een pijnbestrijder? In augustus 2019 werd in het vakblad Pain Reports een onderzoek gepubliceerd dat er door middel van fMRI achter kwam dat meditatie de manier waarop je brein omgaat met pijn kan uitschakelen en wellicht zelfs kan herprogrammeren. Dat gebeurt door een afname of beïnvloeding van de activiteit binnen bepaalde hersengebieden. 

Een ander voordeel van Dansons meditatie: Hij is zich meer bewust geworden van zichzelf en heeft, gedurende de tijd, een link gevonden tussen fysieke pijn en onderdrukte emoties. “Ik houd er niet van om open en eerlijk over mijn emoties te zijn. Ik verberg ze liever”, geeft hij toe. “Maar dan reageert mijn lichaam met: ‘Dus jij wilt iets om boos over te zijn? Ik geef je wel iets.’”

Interessant genoeg kunnen de pijncircuits in het brein ook worden geactiveerd door negatieve gedachten en emoties, zoals angst en boosheid. 

In november 2019 werd in JAMA Internal Medicine een review gepubliceerd die concludeerde dat therapieën die zich richten op zowel lichaam als geest, waaronder meditatie, worden geassocieerd met matige verbeteringen van de pijn en een kleine vermindering in de dosis opiaten (pijnstillers). Daarom zouden ze kunnen worden verbonden aan therapeutische voordelen met betrekking tot opiaatgerelateerde problemen, zoals verslaving en misbruik. 

Meditatie helpt mensen om zowel het aantal soorten pijnmedicatie als de totale dosis te verlagen. Gezondheidsprofessionals beginnen te geloven dat mindfulness meditatie een reëel alternatief is voor pijnmedicatie, inclusief opiaten. 

Hoe lang duurt het voordat je de pijnverlagende vruchten plukt van meditatie?

Een onderzoek dat werd gepubliceerd in 2018 in Experimental Biology geeft weer dat mensen de eerste psychische en fysiologische voordelen van meditatie al kunnen merken na 1 sessie. Het kan echter langer duren voordat je een tolerantie tegen de pijn hebt opgebouwd. Een kort onderzoek naar meditatie training bracht aan het licht dat 6 meditatie trainingssessies van 1 uur (twee keer per week) de pijntolerantie van de subjecten effectief verhogen. De verbetering vindt alleen plaats bij een continue en regelmatige beoefening van meditatie. Dat betekent dus ook dat je niet moet opgeven als je na een aantal dagen nog steeds pijn voelt.  

Danson is de eerste die toegeeft dat hij niet consistent is in zijn dagelijkse meditaties. “Maar wanneer ik een periode lang wél dagelijks mediteer,” zegt hij, “zijn de effecten veel duidelijker voelbaar. En zelfs als ik inconsistent ben, voel ik nog steeds de voordelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *