Het komt veel voor dat mensen blijven hangen in negatieve gedachten – en dat is heel gewoon. Sommige mensen zijn van nature wat pessimistischer aangelegd, maar het heeft zeker ook te maken met de manier waarop onze hersenen werken. Zeker op dit moment met de wereldwijde corona crisis, is het voor veel mensen moeilijk om positiviteit te vinden. En eenmaal in een negatieve spiraal van pessimisme bestaat helaas het gevaar om een depressie te krijgen.

Gelukkig is het mogelijk om jezelf een aantal gewoontes aan te leren die positief denken sterk bevorderen. In dit artikel zullen er kleine wijzigingen in het dagelijks leven worden beschreven die een positieve levensstijl zullen creëren. Dit vergt de nodige training, en het is verstandig om niet alle wijzigingen ineens door te voeren, maar stap voor stap. Hierdoor zullen de wijzigingen goed geïntegreerd worden in je leefpatroon en een blijvende positieve gewoonte worden.

1. Stel jezelf de juiste vraag

Dit klinkt erg simpel, maar is wellicht de belangrijkste gewoonte voor een positieve levensstijl. We stellen ons zelf voortdurend vragen als we in een negatieve, onzekere of angstige stemming zijn.

Een pessimist zal zichzelf vragen stellen zoals:

“Waarom moet mij dit overkomen?”

Een optimist zal zichzelf de volgende vragen stellen:

“Wat kan ik hiervan leren?”

“Welke stap kan ik vandaag zetten om naar een oplossing te zoeken?”

Hierbij zul je jezelf (zeker in het begin) moeten dwingen om iets goeds aan de situatie te vinden. Elke situatie heeft een ook een positieve kant, hoe klein dit ook lijkt. Neem dat als uitgangspunt voor je gedachten.

2.Creëer een positieve omgeving

Zorg voor contact met mensen waarvan je weet dat ze je positief beïnvloeden. Vermijd teveel contact met mensen met een negatieve invloed. Het is nu niet mogelijk om veel bij mensen op bezoek te gaan, vervang dit door een lang telefoongesprek. Denk er goed over na wie voor jou daarvoor de juiste persoon is. Iedereen heeft enkele mensen in hun leven die positieve invloed hebben door hun uitstraling, de manier van luisteren en door de manier van vragen stellen. Spendeer minder tijd aan negatieve informatie van sociale media of nieuwsberichten. Breng meer tijd door met het lezen van positieve boeken, het kijken naar motiverende films of blogs of het luisteren naar mooie muziek.

3. Wees dankbaar voor wat je hebt

Sta elke dag even stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Het kan helpen om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Voor welke gebeurtenis van vandaag ben ik dankbaar?
  • Welke drie mensen heb ik in mijn leven waar ik erg blij mee ben en waarom?
  • Voor welke drie punten aan mezelf ben ik dankbaar?

Neem elke dag een paar minuten om deze vragen te beantwoorden en geniet van het fijne gevoel dat je opwekt bij het beantwoorden ervan.

4. Negeer je lichamelijk welzijn niet

Positief in het leven staan bereik je niet alleen door je gedachten te wijzigen. Je lichaam speelt ook een belangrijke rol in hoe je jezelf voelt. Negeer vermoeidheid of slaapgebrek niet en zorg voor een goede conditie, door beweging te nemen die bij je past.

5. Begin de dag positief

De manier waarop je je dag begint is vaak leidend voor de rest van de dag. Zorg daarom voor een positief begin. Neem voldoende tijd om in alle rust te ontbijten. Creëer een prettige sfeer door muziek op te zetten of door het opsommen van de dingen waar je dankbaar voor bent.

6. Focus op oplossingen

Wanneer er zich een probleem voordoet, richt je aandacht dan op een oplossing. Op het moment dat je gedachten het probleem blijven herhalen zonder er iets aan te doen, zal dit ongetwijfeld de negativiteit vergroten. Kijk naar kleine stappen die je kunt zetten om de oplossing van het probleem in gang te zetten. Dit zal ervoor zorgen dat je weer verder kunt met de dag, ook al lijkt de stap niets voor te stellen en is het probleem nog niet opgelost. Soms zal de oplossing in het accepteren van iets negatiefs liggen.

7. Maak je minder zorgen over de toekomst

Jezelf zorgen maken over wat er kan gebeuren heeft een vernietigende werking en kan het denken volledig overnemen. Dit kun je minimaliseren door jezelf af te vragen hoeveel van de zorgen die je jezelf in het verleden hebt gemaakt daadwerkelijk realiteit zijn geworden. Bij veel mensen zal dan de conclusie getrokken kunnen worden dat dit maar heel weinig het geval is geweest.

8. Laat je niet leiden door een ideaalbeeld

Veranderen van gewoonten gaat langzaam. Ingesleten patronen blijven op de loer liggen, waardoor het afleren hiervan met vallen en opstaan gaat. Gun jezelf de tijd en laat je niet afleiden door waar je denkt te moeten zijn in het proces. Perfectie bestaat niet.

9 Bedenk een steuntje dat helpt om niet op te geven als het moeilijk is

Gebruik iets om op terug te grijpen. Dit kan een gedachte zijn die je positiviteit weer prikkelt door hoop te geven. “Achter de wolken schijnt de zon” is een cliché, maar daarom niet minder waar. Bedenk een mantra dat jou raakt en kijk er regelmatig naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *